TURKKILAISTA LAMMASTA MUHENNETULLA MUNAKOISOLLA (kahdeksalle hengelle)

Lammas:
1-1,5 kg lampaan lapaa, n. kolmen sentin siivuina
4 valkosipulin kynttä kuorineen
1 iso sipuli kuorineen
1 iso porkkana kuorineen
2 rkl oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
6-10 kpl mustapippuria
1 tl hienoa merisuolaa
4 dl kuumaa vettä

Munakoisolisäke:
3 keskikokoista munakoisoa
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
5,5 dl maitoa
30 g parmesaaniraastetta
1 tl suolaa
(valkopippuria)

 

Lammasta varten kuumenna uuni 250 asteeseen. Lohko sipuli ja porkkanat neljään osaan. Laita lampaan lihat syvään paistovuokaan. Asettele valkosipulinkynnet ja kasvislohkot lihan ympärille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja laita kuumaan uuniin 20 minuutiksi niin, että liha ja kasvikset alkavat hieman ruskistua.

Ota liha uunista ja laske lämpötila 150 asteeseen. Lisää vuokaan laakerinlehdet, pippurit ja suola. Kaada vuokaan kuuma vesi, peitä vuoka höllästi foliolla ja laita uuniin kahdeksi tunniksi, jonka jälkeen lammas on todella pehmeää ja liha irtoaa helposti luista.

Ota vuoka uunista ja anna levähtää 2–30 minuuttia. Erottele liha luista suupalan kokoisiksi annospaloiksi. Poista samalla kaikki näkyvä rasva ja muut ei syötävät osat. Laita lihat erilliseen kulhoon ja siivilöi päälle paistoliemi. Pidä lämpimänä tarjoiluun saakka.

Munakoisolisäkettä varten lämmitä uuni takaisin 250 asteeseen. Leikkaa veitsellä munakoisojen pintaan muutamia viiltoja. Laita uunipellille folio ja munakoisot sen päälle. Öljyä ei tarvita. Paahda kuumassa uunissa 45-50 minuuttia, kunnes munakoisot ovat täysin pehmeitä ja alkavat jo mustua pinnaltaan. Ota uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa koisot halki ja poista vaalea sisus lusikalla. Leikkaa hedelmäliha 5-7 millin kuutioiksi.

Sulata keskikokoisessa kasarissa voi ja lisää jauhot hyvin sekoittaen. Kypsennä jauhoja 2-3 minuuttia, kunnes seos saa ihan hieman väriä ja tuoksuu pähkinäiselle. Ota seos syrjään liedeltä jäähtymään noin puoleksi minuutiksi. Näin kastikkeeseen ei synny paakkuja. Lisää maito kokoajan hyvin sekoittaen. Laita kasari uudelleen liedelle ja kypsennä hiljaa kiehuttaen ja kokoajan sekoittaen 3-4 minuutin ajan, kunnes seos paksunee. Ota liedeltä ja lisää munakoiso, juustoraaste ja suola. Sekoita tasaiseksi ja maista suolaisuus. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Itse lisäsin myös hieman valkopippuria.

Lusikoi lämpimän munakoisolisäkkeen päälle lihapaloja ja lientä. Nauti!ottomans_special_lamb_kebab